Kulturlivet i Karis på 1980-talet

Inledning

80-talet brukar globalt betraktas som en skimrande glansperiod. Teknologiska innovationer förändrade människors vardag. Musik, film och mode banade vägen för en ny tidevarv av självuttryck och innovation. Kalla krigets spänningar började avta och folkdemokratierna i Östeuropa började rasa samman och bilda nya demokratiska republiker. Järnridån och Berlinmuren började sakta men säkert tyna bort, och splittringen mellan ett kapitalistiskt och ett socialistiskt Europa upphörde. Följden var en tid av ekonomisk tillväxt, då globaliseringen blev allt mer betydelsefull inom handeln. I Finland var 80-talet en period av betydande förändringar och utveckling. Finland upplevde ekonomisk tillväxt och modernisering. Finlands internationella position stärktes också, delvis tack vare president Mauno Koivistos diplomatiska insatser. Sovjetunionens grepp över Finland minskade, vilket ledde till att Finland för första gången på många årtionden kunde själv t.ex. styra sina internationella relationer. 


Men hur var det i vår egna lilla Karis? Upplevde Karis också en blomstringstid under “det glada” 80-talet? Vad kunde en vanlig medborgare göra i Karis, vad fanns det i Karis?

Sport

Karis är känd som en handbollsstad, och det har det varit länge. Särskilt på 80-talet var framförallt handboll, men också fotboll, väldigt populärt bland unga och vuxna. Det är inte fel att säga att BK-46 var på som bäst på 80-talet, då de vann 8 finska mästerskap, 7 i rad från 1983 till 1989! Intresset för idrott i olika former var påfallande stort i Karis. I Karis kunde man på 80-talet förutom att spela handboll och fotboll, också utöva bl.a. tennis (Karis tennisklubb), orientering (Orren), judo (Fuguda), slalom (Kar-Ski), badminton (Fast-Ball) och squash (Lärkkulla). Det ordnades också årligen en gatustafett, Karis Runt, för föreningar, skolor och företag, som löptes i maj kring torget, en tradition sedan 30-talet. Utöver det ordnades det också Karisspelen i friidrott i månadsskiftet maj-juni, arrangerat av KIK (Karis Idrottsklubb). Den idrottsintresserade karisbon hade alltså många möjligheter att utöva sitt specialintresse i under 80-talet. 

Hur tabellen såg ut för division 3 zon 2 under sommaren 1985.


I Karis kunde man även se på en mer internationell fotbollsmatch! 

“Lokalderbyt” i Karis i division 3 under säsongen 1980. 

Matchen där BK-46 kom att vinna sitt femte finska mästerskap, år 1984. 

Rubrik från Västra Nyland från år 1989. BK-46 besegrade Kiffen i tre raka segrar och gick därmed till finalen. I finalen stod HIFK för motståndet, och BK-46 kom att vinna sitt tionde mästerskap. 

Annons från Västra Nyland gällande finalmatchen 1989. 

Festivaler

Under 80-talet fanns det definitivt inte brist på fester och festivaler i Karis. Den natursköna Pumpviken hade under sommartid blivit en naturlig festplats för Karisborna.



Pumpviken 1984

Karis fick smeknamnet “Finlands Nashville” när Country Express varje sommar arrangerade sin Country Cavalcade med artister ända från USA. 


En massiv publik njuter av Country Cavalcade på en varm och solig sommardag. 

Det populära Västnylands Schottis ordnades varje år vid Pumpviken. Det var ungefär 200 par som dansade, och man klädde sig i en folkdräkt och dansade folkdanser. 

Karis-dagen firades på försommaren, oftast den 12 juni. Såväl i stadskärnan som i ytterkanten ordnades program från tidig morgonstund till sena kvällen. 

Samma veckoslut som Country Express skedde det också en annan sorts festival, nämligen Truckers. Under festivalen fick man göra bekantskap med många olika sorters långtradare. 

Under våren skedde även olika mässor. På bilden 2 mässor från kupolhallen, som fanns där som idrottshallen nu finns. I kupolhallen fanns det massvis med diverse program. 

KAT - kurscentrum

KAT, alltså de kommunala arbetarnas och tjänsteinnehavarnas förbund, var ett kurscentrum i Kvarnträsk, Finby. Här utbildades förbundets medlemmar, vilka var uppskattade att vara cirka 180 000 totalt. Kurscentrumet fungerade även som en rekreationsplats för förbundets medlemmar. Uppskattningsvis var cirka 30 personer sysselsatta där, och årligen utbildades där cirka 8500 personer och kursernas antal beräknas år 1985 ha varit cirka 115.



Musik

Musiken på 80-talet var något som världen inte hade upplevt tidigare. Musikgenrer som pop, rock, punk, heavy metal, new wave och hiphop utvecklades. Artister som Michael Jackson, Madonna och Elton John, band som Queen, Wham!, Duran Duran, Van Halen, Pink Floyd, AC/DC och Bon Jovi blev populära. Det är väldigt förståeligt varför så många människor saknar 80-talet, och framförallt 80-talsmusik. I Finland fick man också njuta av många goda artister och band under 80-talet, såsom Eppu Normaali, Dingo, Irwin Goodman, Juice Leskinen, Leevi and the Leavings, Klamydia, Hassisen Kone och Popeda. I Karis fick man även njuta av god musik med mycket framgångsrika besökande artister. 



Den framgångsrika och gillade artisten Pave Maijanen besökte Karis 1985. Han turnerade med samma band som han spelade med under våren. 

(Foto: Helena Wiik) 

Joe Sun

Jimmy Grimaldi

17-åriga Pernilla Wahlgren var 1984 sommarens mest omskrivna svensk. Följande år kom hon att tävla i Melodifestivalen med låten “Piccadilly Circus”. Hon blev på fjärde plats. Trots sin popularitet var hon inte så känd i södra Finland. BK:s handbollssektion, dvs. arrangörerna, berättade efteråt att bokslutet visade en liten förlust. Publiken bestod till största del av flickor i nedre tonåren klädda i pastellfärgat Hennes & Mauritz-mode.



(Foton: Anders Nordgren)




Teater och film

Som handbollen, kan man också säga att filmvärlden var på sin höjd under 80-talet. Många olika slags filmer med varierande genrer släpptes ut, allt från skräck till romantiska komedier, och även sci-fi-filmer. Filmer som The Shining, Friday the 13th, Halloween, A Nightmare on Elm Street, Indiana Jones, Star Wars, E.T, Batman, Terminator m.fl. släpptes ut. Och såklart får man inte glömma t.ex. Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter eller Walt Disneys Lilla Sjöjungfrun och Micke och Molle. 

I Karis fanns det under 80-talet en mycket välkänd biograf, som finns än idag, kanske större än någonsin förr, nämligen Bio Pallas. Bion spelade en mycket värdefull roll i människors vardag då de ville roa sig med t.ex. film.



Och så hade Karis sin egen cirkus. Det brukade sägas att när Cirkus Finlandia öppnade sina dörrar för premiärföreställning så var det ett tecken på att våren hade kommit. 

Fokus

Fokus kallades för stadens visitkort. Fokus var ett kulturhus som inkluderade ett bibliotek, utställningslokaler, mötesplatser och evenemangsutrymmen. I samband med kulturhuset fanns där även en busstation och ett café /en matplats. I samma hus fungerade även Karis polisstation.



Raseborgs slottsruiner

Trots att slottsruinerna inte direkt hör till Karis, snarare till Snappertuna, har slottet trots det spelat en mycket viktig roll i människors vardag. Slottet torde ha uppförts på slutet av 1370-talet. Syftet med slottet var att skydda Sveriges intressen i södra Finland mot Hansastaden Reval (Tallinn). Slottet byggdes ursprungligen på en liten ö i norra änden av en havsvik. 

Förutom att man på sommaren fick besöka slottsruinerna, kunde man även gå och se på en teaterpjäs vid Raseborgs sommarteater strax bredvid slottsruinerna. Förutom det så ordnades det även tornerspel varje år utanför slottet, för att hedra minnet av det medeltida slottet och dess arv.



(Foto: Lena Selén)

År 1980 beviljade Museiverket 2,5 miljoner mark för restaurering av slottsruinerna. Främsta syftet var att öka på säkerheten för besökarna, men bl.a. dessa ting förändrades i.o.m restaureringen:

Restaureringen skedde från 1981-1984.



Vappen - 1 maj

I närvarande tid brukar 1 maj, alltså vappen, vara studenternas fest. Gamla studenter sätter på sig sin studentmössa och går och firar dagen med t.ex. mjöd och munk. Förr i tiden, också på 80-talet, var vappen mera en politisk fest, som symboliserade arbetarna och socialdemokraterna. Under dagen hedrade man stupade röda under inbördeskriget, och besökte deras gravar för att hylla dem. Vappen var känd som en arbetarfest, och man firade också vappen till ära för våren. 




Karis manskörs hyllning den 1 maj 1985 utanför nuvarande stadshuset.

(Foto: Pekka Danielsbacka)





Den uppskattade paraden under 1 maj från Katarinaskolan. Paraden ordnas än idag. 

(Foto: Elsebeth Sjöblom)




Två annonser från Västra Nyland från vappen 1980. Den nedre visar  ett ungefärligt schema som gällde under dagen.



Theo Sjöblom





Källor:


Lokalarkivet Arresten, bildsamlingar från 1980-81, 1984-1985 och 1989 (Ett stort och ödmjukt tack!)


Österland: Finland före 1809 - Sture Lindholm, s 65, 2019

https://sv.wikipedia.org/wiki/Raseborgs_slott

https://sv.wikipedia.org/wiki/BK-46_Handboll

https://digi.sets.fi/hi5/hi5-1/s-034/

https://www.history.com/topics/1980s

https://brilliantio.com/what-happened-in-the-1980s/