Värnpliktsstrejk

Patrik Hafström, Victoria Juslenius, Andreas Lindén, Elin Lönnberg, Lovisa Till, Ida-Sofie Valtanen och Jan-Erik Till

Vi ä nog alla här men ingin jävel kommer dit!

Strax efter pingst sommaren 1902 ordnades uppbåd på Ramsholmen i Ekenäs. De uppbådade skulle granskas och genom lottdragning skulle det bestämmas vilka som blev uttagna för militärtjänst.

Det var mycket folk i staden. Många var där för att se hur det hela skulle förlöpa. Ofta kom byalagen samlade, man hade ordnat gemensamma skjutsar. Enigheten var stor, ingen medgav att han frivilligt skulle inträda i militärtjänst.

När den utsatta tiden närmade sig drog folkhopen mot Ramsholmen. Hopen stannade på stadssidan av bron över Snäcksund. På andra sidan bron fanns en byggnad i vilken uppbådet skulle ske.

Klockan ett kom en av poliserna fram och meddelade att uppbådet börjar. Skaran på andra sidan bron blev tyst. Efter en stund hördes en ensam röst: ”Vi ä nog alla här, men ingin jävel kommer dit!”

Folkhopen var för stor för att man skulle ha vågat ta till maktmedel mot den. En stund förlöpte och sorlet steg. Då var det någon i hopen som kom på idén att man skulle visa att man kunde marschera. Hopen ställde upp i fyrmannaled, i de främre leden stämde någon upp i Björneborgarnas marsch och så tågade man in mot staden. Tåget stannade på torget. Där noterade man att nu har man visat sin ståndpunkt och nu skulle alla fara hem till sitt. Onödigt bråk skulle undvikas.

Men det var inte över än. Nu upptäckte hopen att en Svartåbo trots allt hade infunnit sig till uppbådet. Ilskan var stor och det höll på att gå verkligt illa för förrädaren. Men förnuftet segrade, förrädaren fick gå oskadd därifrån.

En sista incident med förrädaren utspelas på vägen hem mot Karishållet. Svartåbon kom åkande med Svartåpatronens landbonde på Ingvallsby och nu var det igen nära att det skulle gå illa för förrädaren. John Nyberg lyckades dock hålla karlarna i schack efter att han ropat: ”Rör it ’an! Smutsin it era händer på ’an!”

Men det som förrädaren gjort glömdes inte bort bland Karisborna.